http://anghelelisabetaelena.webs.com/

joi, 12 iunie 2014

Jocuri utile pentru părinți atunci când zilele ploioase ne țin în casă.



Jocuri utile pentru părinți, atunci când zilele ploioase ne țin în casă.

Crearea unui mediu în care copilul se poate exprima conduce firesc la apariția acestuia fără prea multe intervenții din partea noastră a părinților. Jocurile pe care le facem cu copilul nostru pot ajuta și chiar rezolva unele „întârzieri” în apariția limbajului. Manipularea unei cărticele pentru copii poate fi un joc plăcut pentru acesta dar și o metodă excelentă de a mai învăța. A arăta este o modalitate a copilului să ne demonstreze ceea ce a acumulat – învățat.
Cereți copilului să vă arate anumite imagini pe cărți reviste, chiar reviste publicitare.
Începeti cu imagini ale obiectelor cunoscute. Folosiți carți numai cu o imagine pe pagină, apoi treceti la imagini cu doua obiecte pe pagina dintre care îi cereți copilului să aleagă una. Lăudați reușita.
Folositi imagini de jucarii luate din reviste vechi și alcătuiți un album în care lipiți obiecte familiare. Puteți folosi versuri scurte care să conțină denumirea de obiecte cunoscute pe care copilul trebuie să le indice și să le numească. Dacă nu exista dificultăți în indicarea obiectelor, dar apar greutăți în indicarea imaginilor acelor obiecte, lipiti imaginea chiar pe obiectul respectivde exemplu: lipiti imaginea unui măr pe un măr adevărat și astfel i se va ușura copilului asocierea.
Pentru a facilita trecerea de la cunoașterea în planul tridimensional la recunoasterea imaginii bidimensionale, la obiecte mici, de exemplu acestea pot fi lipite pe o hartie (lipiti o bomboana). Faceți fotografii ale obiectelor din mediul copilului și folosiți-le pe acestea.
Arătarea a cel puțin 3 părți ale propriului corp poate fi un nou joc pe care să-l faceți cu copilul de 1-2 ani.
Întrebați-l ”unde e …tau”. Luați mâna copilului ți duceți-i-o la respectiva parte a corpului (ex.:la nas). Spuneți:”ăsta e nasul tău”, după care îl întrebati din nou: ”unde e nasul tău?”. Treptat, reduceți ajutorul fizic până când copilul arată singur partea de corp cerută. Faceți-l pe copil să arate și parți ale corpului la mamă: ”unde e nasul mamei?”. Când copilul execută comanda îi spunem: ”da!, bravo, ăsta e nasul”. Repetați cuvântul. Folosiți o oglindă și stați lângă copil. La început, faceți-l să imite gesturile. Când atingeți diferite părți ale corpului, după care îl lăsați pe el singur. Numiți o parte a corpului și așteptați ca el să o atingă. Învățați copilul pe rân părțile faței corpului, numai o singură parte din corp și numai când sunteți sigur că știe bine părțile predate anterior, adaugați și altele. Numiti cele mai importante parți ale corpului când îi faceți baie copilului; aceasta îl va ajuta să se obișnuiască mai bine cu cuvintele și semnificația lor.
Anghel Elisabeta Elena
Profesor psihopedagog.