http://anghelelisabetaelena.webs.com/

Deficiențe fizice și psihomotorii



DEFICIENȚELE FIZICE ȘI PSIHOMOTORII

În general, când se vorbeşte de deficienţe fizice, se au în vedere infirmităţile motorii, dar pot fi incluse aici şi deficienţele funcţiei cardiorespiratorii, care influenţează negativ capacitatea fizică.
Aproape întotdeauna aceste deficiențe se transformă în dizabilități, motiv pentru care vorbim de dizabilitate fizică, dizabilitate neuromotorie, dizabilitate psihomotorie.
Cauzele deficiențelor fizice și psihomotorii prezintă o mare varietate și pot să afecteze în grade diferite organismul. Identificăm astfel, cauze interne care sunt determinate de procesele de creștere și de dezvoltare, de natura funcțiilor somatice, organice și psihice, iar cauzele externe sunt raportate la condițiile de mediu, de viață și de educație ale individului.
Ereditatea reprezintă o predispoziție în apariția deficiențelor fizice.  Descendenții prezintă, de regulă, asemănări morfologice și funcționale cu ascendenții și colateralii (frații, surorile dar și rudele apropriate). Acest fenomen biologic este și mai evident atunci când tipurile constituționale ale înaintașilor sunt relativ identice și când condițiile de mediu și de viață prezintă asemănări.
Iată câțiva factori care acționează în perioada intrauterină:
·        infecții ale mamei cu caracter cronic – sifilis, paludism, tuberculoză; intoxicații lente – cu alcool, medicamente, săruri radioactive, tulburări endocrine și neuropsihice ale mamei, carențe alimentare sau de vitamine, boli ale sângelui etc.;
·        temperatura prea joasă sau prea ridicată a mediului, umiditatea excesivă, acțiunea razelor X asupra mamei (implicit asupra fătului), traumatismele fizice ale abdomenului gravidei, condițiile neadecvate, grele, stresante de viață și de muncă ale mamei, vârsta înaintată a părinților (în special a mamei) etc.

Prezentăm o serie de factori care acționează în timpul travaliului:
·        eforturile excesive ale mamei;
·        durata crescută a travaliului;
·        intervenții traumatizante care să determine congestii și hemoragii cu urmări grave pentru copil.

O serie de factori care acționează în perioada copilăriei, pot cauza deficiențe fizice:
·        bolile și accidentele care produc anomalii morfologice și funcționale (mai ales la nivelului aparatului locomotor);
·        atitudinea defectuoasă a corpului copilului (necorectată de părinte sau de educator) se poate permanentiza și determina deficiențe ale coloanei vertebrale (cifoze, lordoze, scolioze);
·         tulburările de metabolism, cele hormonale;
·         leziunile prin arsuri și prin degerături;
·         atrofiile musculare etc.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu